
Metallimiehestä sähköautomaation asiantuntijaksi
Kun metallialan ammattilainen löysi kipinänsä sähkön maailmasta, matka vei projektien pariin sähköautomaation ytimeen. Rimic Oy:n projektipäällikkö Roope Grönroos kertoo, miten asenne ja tinkimätön tekemisen meininki ovat vieneet hänet eteenpäin uralla – aina autotallin innovaatioista suurten projektien vastuuhenkilöksi.
– Sähkötyöt ovat aina kiinnostaneet, mutta elämä vei ensin metallialalle. Opiskelin levyseppähitsaajaksi, mutta jo opiskeluaikana opettajat kannustivat hakemaan haastavampien opintojen pariin. Työskentelin hetken metallihommissa, mutta pian huomasin jo miettiväni jatko-opintoja, Roope Grönroos muistelee uransa alkuvaiheita.
Valinta sähkö- ja konetekniikan välillä ratkesi talouden realiteettien perusteella.
– Lama-aikojen jälkimainingeissa sähköalalla oli tarjolla enemmän mahdollisuuksia. Pienestä pitäen virinnyt kiinnostus sähkövempaimiin toimi lisäkannustimena.
Käytännön osaamista ja ongelmanratkaisua
Nykyisessä työssään Rimic Oy:llä Grönroos toimii suunnitteluun osallistuvana projektipäällikkönä, jossa hän hallitsee kokonaisuuksia aina asiakaskontakteista käytännön ratkaisuihin.
– Pidän siitä, että saan yhdistää mekaniikan ymmärrystä, instrumentointia ja ohjelmointia. Koen, että vahvuuteni on kokonaisuuden ymmärtäminen monipuolisesti ja varsinkin käyttöönottojen aikana huomaan, että aika monessa asiassa asiakkaita pääsee auttamaan, kiittelee Grönroos.
Ratkaisukeskeinen asenne tihkuu tekemiseen. Tuleen ei ole tapana jäädä makaamaan, vaan ratkaisuun pyritään ammattitaitoa tarvittaessa luovasti soveltamalla.
– Teen mitä tarvitaan ja venyn siihen, mitä kulloinenkin homma vaatii. Urheiluhenkisestä asenteesta on hyötyä varsinkin muutostilanteissa. Sähköautomaation projekteihin muutokset tulevat aina viimeisenä ja usein muu suunnittelu on jo syönyt meidänkin aikataulujamme. Sen kanssa on vain opittava elämään. Joustavuus, pitkä pinna ja stressinsietokyky ovat tässä työssä olennaisia.
Pieni tiimi, suuri vaikutus
Rimic Oy:n pieni tiimi on ollut mieluisa muutos aiemmasta, suuremmasta organisaatiosta.
– Rimicillä panostetaan laatuun ja yksi olennainen tekijä laadun tekemisessä on kommunikaatio. Meillä on täällä pienet tiimit, joissa tieto kulkee paremmin, ja kommunikointi on sujuvampaa. Työkulttuuri on avoin ja rento, joka sekin edesauttaa parhaiden ratkaisujen löytämistä. Jos homma tuntuu yskähtelevän, niin sisäisesti porukalla pohditaan, miten työ hoidetaan parhaiten ja laadukkaimmin, kertoo Grönroos.
Etätyö on riihimäkeläisen Grönroosin arkea, mutta vaihtelua tuovat tarvittaessa asiakkaiden luona tehtävät käyttöönottotehtävät ja myös asiakastarpeita kartoittavat asiakaskäynnit.
– Pian koittavan perheenlisäyksen myötä olen tyytyväinen etätyömahdollisuuteen.
Inspiraatiota haasteista ja harrastuksista
– Tavoitteeni on kehittää projektien johtamista ja hallintaa vielä tiukemmin rimiciläiseen suuntaan, jotta voimme varmistaa laadun sekä lopputuloksen että projektin sujuvuuden osalta. Unelmaprojektini olisi sellainen, jossa kaikki lähtötiedot olisivat kerralla kohdallaan ja ilman jatkuvia muutoksia – mutta elän kuitenkin reaalimaailmassa ja tiedän, että onnistuminen mitataan juuri siinä, miten yllättävät haasteet ratkaistaan ja miten projekti saadaan vietyä maaliin laadukkaasti ja ajallaan. Se tunne, kun kaikki loksahtaa lopulta paikoilleen, on lopulta työn palkitsevin osuus.
Vapaa-ajan harrastukset sekä irrottavat työstä että toisaalta tukevat sitä.
– Viihdyn autotallini lumoissa. Kuuntelen tekniikkaan ja yhteiskuntaan liittyviä podcasteja samalla kun teen 3D-malleja ja rakennan kaikenlaista tarpeellista kotiin sekä muihin harrastuksiini.